Jak odnowić walki szmańskie?? - Anime Manga
Naruto
Naruto
Naruto
Anime Manga Król Szamanów
Król Szamanów
Król Szamanów

Wróć   Anime Manga > Fora > Shaman King > Pojedynki > Komentarze walk

Komentarze walk Masz jakieś zastrzeżenia do odbytych walk, a może chcesz pogratulowac zwycięzcy? Podziel sie swoja opinią.

Anime

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.02.2007, 10:00   #1
Bilbin
Senior Member
Hanoyou

iTrader: 0

Awatar Bilbin

Siła reputacji: 6 Bilbin will become famous soon enough
Domyślnie Jak odnowić walki szmańskie??

Cóż, walki szamańskie po raz kolejny upadają, wydaje mi się że my sami jesteśmy temu winni, poniważ same opisy to pomysł co najmniej dobry, jeśli chodzi o walkę, ale przydały by się jasne, proste zasady, które dawałyby jednocześnie dużo możliwości. Weźmy np. szmana Enta, który to nagina wszystkie istniejące przepisy (prawie), przeba wytyczyć granicę, sztywną granice. Co do szamanów, można by zrobić nieco inaczej jeśli chodzi o oceny. Nie pisać już rozbudowanych histori (bynajmniej nie wymagać ich) a zamiast tego dać po prostu, króciutkie streszczenie przeżyć postaci. Co do atrybutów, można by je wprawadzić, jednak chyba nie w obecnej chwili, gdyż są one jak widze bardzo niewywazone, na razie można wprawadzić ich namiastkę, czyli każdy szaman wybiera sobie jedną moc z podanych, później można by to rozwinąć w pełonowartościowe atrybuty. Sprawa tyczy się, też broni, można by wprowadzić ograniczenie, bo nie chce się patrzeć jak widzi się że ma 6 mieczy, 8 włuczni i łuk ze 1000 sztuk strzał (wiem przesadzam).
Ogarniczyć, można by też rasy, żeby nie mieszać SK z systemami fantasy.
Rozbudować natomiast przydałoby się typt duchów (z opisami), typy szamanów, czyli jakoś tak powiedzmy. Można by też wprowadzić ataki powszechne, czyli takie, które były by prygotowane przez graczy, a następnie możnaby ich użyć do walki (każdy by mógł sobie taki wziąść).

Rozwiązania te miom zdaniem ułatwiły by grę, a jednocześnie dały możliwość rozwoju w przyszłości. Jeśli by ktoś chciał mógłby zrobić orginalnego szamana z piękną historią, jeśli zaś nie jego szaman niebyłby może orginalny, ale napewno już nie raził w oczy skąpością.W końcu coś trzeba zrobić, walki szamańskie umierają. Sorki za błedy i powtórzenia, ale pisałem na żywioł.

Słowacki wielkim był, Bilbin wielkim jest!
Bilbin jest offline   Odpowiedz z cytatem
Stary 17.02.2007, 10:25   #2
Shozo
Moderator
Kandydat do odwyku

Awatar Shozo

Siła reputacji: 5 Shozo will become famous soon enough
Domyślnie

Większość już była... Większość z tego co powiedziałeś miała by dobre zastosowanie w RPG, jednakże to są walki. Zasady są łatwe do zrozumienia, jednak mało osób wogóle je czyta. Dobrze jest tak jak teraz bo jest pozostawiona duża swoboda w robieniu szamanów. Co do granicy, trzeba manewrować skutecznie międzi zasadami a jednocześnie ich nie przekraczać. Znowu historie, jeśli były by tylko krótkie opisy to o samym szamanie mało co byśmy się dowiedzieli. Pozatym są i ataki (a raczej wspomagacze) które są powszechnie dostępne (większość wie o jakie chodzi). Bronie tu jest również swoboda jednak zgodnie z rozsądkiem. Mało jest takich postaci obecnie które mają więcej niż jedną góra dwie bronie. Wkońcu w systemie nie interesuje nas jaka to broń czy jaki jest żywioł ducha (przynajmniej obecnie). Każdy zna typy szamanów więc jak ktoś chce to niech ma Doshi czy Medium. System liczenia jest nadal taki sam. Ogólnie walki upadają przez powiedzmy szczerze nędzną popularność samego anime. Pozatym nowi użytkownicy rejestrują się, napiszą może 2/3 posty i już więcej nie piszą. Dlatego sądze że dopóki nie będzie większego bum związanego z tym anime dużo się nie zmieni.
Stary 17.02.2007, 10:34   #3
Bilbin
Senior Member
Hanoyou

Awatar Bilbin

Domyślnie

Zapytam się was, czym są Walki szamańskie?? Zasady BYŁY łatwe do zrozumienia, teraz za bardzo są pokręcone. W ogóle to jednak uproszczenie by się jednak przydało, a grać na cwaniaka nie lubię, dlatego nie walcze.

Stary 17.02.2007, 11:36   #4
Shozo
Moderator
Kandydat do odwyku

Awatar Shozo

Siła reputacji: 5 Shozo will become famous soon enough
Domyślnie

Powiedz mi co masz na myśli mówiąc że są pokręcone. Bo ja jakoś widze je nadal jako banalne do zrozumienia.
Stary 17.02.2007, 12:39   #5
Gall Anonim
Senior Member
Mocno zainteresowany

Awatar Gall Anonim

Miasto: Białogard
Siła reputacji: 0 Gall Anonim is an unknown quantity at this point
Domyślnie

a może zrobić system stat że masz napoczątku tyle i tyle stat do rozdzielenia na fr szybkość siłe idt i zrobić nowy bttle system
3. Techniki:
Kuchiyose no Jutsu. Eletric no Jutsu.
Kawarimi no jutsu. Henge no jutsu. Bunshin no jutsu.
4. Staty:
HP: 75\76
Chakra : 22\28
5. Wyposarzenie:
10gp, 10 shurikenów, 10 kunai
6. Info dla GM'ów
Za awansowana linia krwi dodaje takie staty:
prędkoś razy dwa, odnawaia 25% czakry, dodaje 50% wytrzymałości oraz umożliwia widzenie przez przedmioty

Mój ninja
Gall Anonim jest offline   Odpowiedz z cytatem
Stary 17.02.2007, 13:08   #6
Bilbin
Senior Member
Hanoyou

Awatar Bilbin

Domyślnie

nie, mi chodziło o uproszczenie, a nie przerabianie na całkowite RPG. Cóz Bezi ma rację, walki upadają bo anime nie pozostało wielu fanów SK.

Stary 17.02.2007, 13:18   #7
Macknull
Płatny Spam!!!er
Otaku

Awatar Macknull

Miasto: Postów: 1
Siła reputacji: 7 Macknull will become famous soon enough
Domyślnie

Błahahaha. To jest moje odczucie do tego tematu...
1) Gdybyśmy wytyczyli SZTYWNĄ GRANICĘ to walki byłyby na tyle nudne, że NIKT by nie walczył :| Wierzcie mi na słowo
2) Rozbudowane historie? Gdzie? o_O' ... Świetnie. Tyle, że praktycznie NIKT by się do tego pewnie nie stosował...już prędzej oceniać przydałoby się same ataki, bo podczas walki nikt się w końcu nie interesuje, czy "Kowalski uciekł z domu i znalazł ducha nad morzem, ten się do niego przyłączył i żyli długo i szczęśliwie" czy "wędrując przez bezkresne pustynie bezlitosnej Sahary odnalazł swoją bratnią duszę - Zbyha, który także popierał Jarosława K w wyborach na prezydenta, więc przyłączył się do niego"...Prawda?
3) Wiem z doświadczenia, że ATRUBUTY NIGDY W ŻYCIU NIE WYPALĄ. Moge się o to założyć o moje stanowisko moderatora! ;\
4) Tak jak napisał Bezi - tylko margines społeczny ma powyżej 2-3 broni...Poza tym, poprawna forma brzmi: "włóczni".
5) Ograniczyć rasy? A czy tak nie jest ciekawiej? A czy tak nie jest lepiej? Czyż to nam nie daje więcej pola do wyobraźni?
6) Walki szamańskie JUŻ umarły. Chcecie je ożywić? Zaznaczcie wszystkie szkoły, te wyższe, podstawowe, średnie - WSZYSTKIE, klikniejcie prawym przyciskiem myszy i naciśnijcie 'Delete'. MOŻE wtedy coś ruszy...
7) Albo może dajmy 200 pkt do rozdania na fr i hp? Byłoby więcej możliwości...
Stary 17.02.2007, 13:27   #8
Bilbin
Senior Member
Hanoyou

Awatar Bilbin

Domyślnie

merc mówił ci że masz poczucie chumoru podobne do mojego. Dobra, masz rację, niestety masz rację. *wybaczcie że nie piszę dłużej ale jestem nico zajęty.*

Stary 17.02.2007, 14:35   #9
Reverant
Komar Killer
Kandydat do odwyku

iTrader: 1

Awatar Reverant

Siła reputacji: 7 Reverant has a spectacular aura aboutReverant has a spectacular aura aboutReverant has a spectacular aura about
Domyślnie

Walki umarły? Hyyyh

Jeśli chcecie wprowadzić jakieś bajery to niech ktoś siądzie i pomyśli. Jak. Niech pomyśli czemu i wszystkie za i przeciw.

Co do tego że walki skomplikowane? A przepraszam bardzo od czego są sędziowie? Czyż to nie oni pełnią role przewodnika? Czyż nie oni powinni rozwiewać ewentualne niejasności. W końcu zawsze można się spytać.

Atrybuty? Jeszcze zamieszać? Możliwe że to by było ok ale pod warunkiem że dałbyś możliwość balansowania statystyk.

Nowy batle system? Po kiego? O ile się orientuje to ten system jest wporządku.

Ale coś trza zrobić tak?

No to teraz załapaliście się na wywód u mnie. Co najbardziej kuje w oczy podczas walk? Schematyczność. Naprawdę. Każda walka jest do siebie w pewnym stopniu podobna. Nie ma tu zewu przygody. Nie ma tego co przyciąga.
Proponowałbym wprowadzić zmiany nie w systemie ale w samej grze. Tzn. na początek zorganizować turniej. Potem walki drużynowe. Turniej drużyn.
Co to da? Postacie zaczną się gromadzić w klasach. Pojawią się bardziej zaawansowane strategie na 2 lub więcej szamanów. Wyobraźcie sobie jak jeden shaman powstrzymuje atak drugi atakuje a trzeci leczy. Jak to dobrze rozegrać to naprawdę dobrze będzie wyglądać.
Otworzą się nowe bramy.

Clamp.pl
Reverant jest offline   Odpowiedz z cytatem
Stary 17.02.2007, 17:18   #10
Entelarmer
Senior Member
Senpai

iTrader: 1

Awatar Entelarmer

Miasto: Radom
Siła reputacji: 8 Entelarmer will become famous soon enoughEntelarmer will become famous soon enough
Domyślnie

Ech.. jako główny sędzia mam niestety niemiły obowiązek wypowiedzieć się tutaj. Przede wszystkim odnawianie walk teraz, gdy poza nielicznymi osobami lub tymi, które mają ferie, większość jest zajeta szkoła czy czymkolwiek innym - nie ma sensu. Bo co da nowy system/zasady/bajery itp. jeśli i tak mało kto będzie miał czas, by go/je sprawdzić? To po pierwsze.

Druga sprawa jest taka, że wiele osób (nickimi pomine z litości oraz braku czasu na wyliczanie) zakłada szamana tylko dlatego, że to zwiazane z sk. Nie rozumiem tutaj twojego argumenty, Bilbin - mało popularne anime? SK to jeden z największych po YGO działów, a karcianka popularna nie jest. Poza tym samaa liczba osób rejestrujących się z powodu sk (można to poznać np. po nickach) jest całkeim spora. I niestety większość z nich NAWET nie przeczyta regulaminu!!! To ma się zresztą nie tylko do regulaminu walk - regulamin szamanów oraz CWS również nie były przestrzegane, przy cyzm bardziej dziwi mnie ten drugi, bo piszący w tym temacie musieli skądś wiedzieć, co to jest (a patrząc na nich wątpie, żeby domyślili się z samej nazwy tematu).

Co do rozbudowanych histori też się nie zgodzę - widziałem wiele histori bardzo krótkich, ale za to ciekawych. Czasem ich długośc była powodem weny (a dokładniej jej braku) albo dopieor rozpoczęciem tej historii. Bo mój szaman również nie powstał z nicości - jego postać to nic innego tylko szamańska wersja bohatera mojej już chyba 7-letniej (drugiej części) powieści.

A skor przy moim szamanie jesteśmy - po to są sędziowie i inni userzy, by zwracać mi uwage. Nie mają to być jednak uwagi typu "Bo mój atak uznałeś za zły, to twój tym bardziej!". Bo ja moge powiedzieć: "O, zobaczcie, atak za 5 fr nie powienien być legalny, bo za 1 też nie" (tak naprawdę chodzi mi o to, że 2 ataki za 5 są bardziej opłacalne niż jeden za 10, ale tutaj poprawka powinna być nieznaczna). Poza tym niektóre ataki nie od razu okazują swą potęgę. Np. kulki Bilbina wydawały mi się początkowe zgodne bez żadnego naciągania. Dopiero podczas walki jego z Hatsuke zauważyłem ich potencjał oraz kilka błędów w regulaminie. Przyznaje, niepotrzebnie anulowałem walke, w takiej sytuacji SĘDZIA WALKE DOKAŃCZA ZGODNIE Z REGULAMINEM AKTUALNYM W CHWILI ROZPOCZĘCIA WALKI I NIE ZOSTAJE ONA ANULOWANA! (dopisać to do regulaminu, ja nie mogę:/ [i tyle z tego głównego sędzia mam]). Za to przepraszam, jednak q takiej sytuacji inny sędzia powinien mi zwrócić uwagę i WYJAŚNIĆ (nie indoktrynować) błąd.

Owszem, zmiany są potrzebne, ale robienie ich na szybko, bez namysłu nie ma sensu. Ja proponuje zrobić coś w rodzaju wiecu, który odbył by się za kilka tygodni (lub dłużej), gdzie większość ekipy (na całą nie licze) Ustaliła by (w tej kolejności):
-nowych sędziów - kilka osób może by odszeło, na pewno zwiększyło by się liczbę. Im więcej sędziów tym mniejsze opóźnienia walk. A im mniej opóźnień tym większa popularność walk
-postulaty odnośnie walk - tutaj trzeba będzie zobaczyć, jak to zorganizować. Myśle, że jeśli zwiększy się liczba sędziów nie będzie problemu, w innym przypadku trzeba by spytać również innych userów.
-postulaty odnośnie sędziów- tutaj trzeba by niemal CAŁKOWICIE zmienić system, utworzenai Rady Sędziów (na razie więcej szczegółów nie podam).
- postulaty odnośnie inncyh gałęzi sk np. CWS oraz RPG - ustlaiło by się m.in. czy CWS może pozostać jedynym (oficjalnym, czyli na forum) sposobem na zamówienie szaman, czy ma być tematem czy osobnym działem, jak wyglądała by walka oraz ogólna rozgrywka w SK-RPG itp.

Nie życze sobie podawanai niczego teraz. Sami widzicie, że z rozdrabniania tego na drobne g***o nam wyszło.:/ Lepeij wszystko przemyślcie i sobie pozapisujcie. Mnie samego korci, żeby coś z tym zrobić teraz, ale wolę oszczędzić sobie kolejnych rozczarowań. Z szanowaniem, a nawet bez

DP

I jak mam jej nie kochać?*_*

Which Final Fantasy Character Are You?
Final Fantasy
Entelarmer jest offline   Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania